سرمایه گذاران حرفه ای همواره قبل از ورود به هر بازاری درباره مالیات بر سرمایه در آن بازار و کشور هدف قرار داده شده تحقیق و بررسی می‌کنند. این بررسی به آنها کمک می‌کند که هزینه های جانبی و پیش بینی نشده را به حداقل برسانند. در بحث مالیات بر سرمایه یک سرمایه گذار در بخش املاک با دو نوع مالیات مواجه است:

  • مالیات سرمایه
  • مالیات بر عوایدی سرمایه

مالیات سرمایه

مالیاتی که برای خرید یک ملک پرداخت می‌ شود و یا مالیاتی که برای ورود سرمایه به یک کشور و یا حتی خرید طلا و مسکوکات پرداخت می‌شود از این جمله محسوب ‌می‌شوند. سرمایه گذاران معمولا به این نوع از مالیات توجه کافی را دارند چرا که در ابتدای سرمایه گذاری با آن روبرو خواهند شد.

برای مثال برای خرید ملک در ترکیه اگر تا به حال اقامت ترکیه را نداشته باشید این رقم بسیار اندک است، اما اگر ملیت ترکیه را داشته باشید و یا حتی یک بار یک اقامت یک ساله این کشور را دریافت کرده باشید، تا ۱۸٪ از ارزش ملک را شامل می‌شود. در اسپانیا با عددی نزدیک به ۱۰٪ ارزش ملک به عنوان مالیات خرید خانه روبرو هستیم.

سرمایه گذاران معمولا با پرداخت این عدد مشکلی ندارند. یک عدد ثابت است و در همان ابتدای کار به عنوان هزینه های انجام کار با آن روبرو می‌شوند. اما تجربه کارشناسان اینوسپات در سالهای اخیر و در تعامل با سرمایه گذاران بین المللی در عرصه املاک نشان می‌دهد که سرمایه گذاران معمولا با بخش دوم این فرآیند آشنایی کافی ندارند و به همین دلیل در آینده و پس از مدتی از خرید، احساس نارضایتی دارند. برای جلوگیری از این نارضایتی بهتر است مالیات بر عوایدی بر سرمایه را نیز در نظر بگیریم.

مالیات بر عوایدی سرمایه

یکی از اجزای مالیات بر درآمد، مالیات بر عایدی سرمایه است که امروزه در بسیاری از کشورها اعمال می‌شود، این مالیات بر بازدهی حاصل از سرمایه‌گذاری در تملک دارایی‌های سرمایه‌ای وضع می‌شود.

یکی از اجزای مالیات بر درآمد، مالیات بر عایدی سرمایه است که امروزه در بسیاری از کشورها اعمال می‌شود. این مالیات بر بازدهی حاصل از سرمایه‌گذاری در تملک دارایی‌های سرمایه‌ای وضع می‌شود. از معرفی مالیات بر عایدی سرمایه در جهان بیش از یک قرن می‌گذرد، اما سرعت گسترش این مالیات در ۵۰ سال اخیر، آن را بعد از مالیات بر ارزش افزوده، در جایگاه دوم قرار داده است.

عایدی سرمایه اختلاف بین قیمت خرید دارایی به اضافه برخی هزینه‌ها در طول دوره نگهداری دارایی و قیمت فروش آن دارایی است. مالیات بر عایدی سرمایه نیز به عنوان درصدی از عایدی سالیانه سرمایه تعریف می‌شود. عایدی یا منفعت سرمایه مبتنی بر این فرض است که درآمد مورد انتظاری که در زمان فروش دارایی حاصل می‌شود، بیش از درآمد پیش‌بینی‌شده در زمان خرید برای آن دارایی است.

معمولا آن دسته از دارایی‌ها که از آنها صرفا برای انجام فعالیت شغلی در فرآیند کسب‌ و کارهای مشمول مالیات استفاده می‌شود، در پایه این نوع مالیات لحاظ نمی‌شوند. خودرو، املاک و برخی از دارایی های موسوم به لاکچری همانند قایق و هواپیمای شخصی در این کتگوری قرار می‌گیرند.

برای مثال سرمایه گذاری که یک ملک ۵۰۰ هزار یورویی در اسپانیا خریداری می‌کند،‌ اگر ملک را اجاره دهد در قالب مالیات بر درآمد پرداخت مالیاتش محاسبه می‌شود. اما حتی اگر اجاره هم پرداخت نکند، و در صورتی که پنج سال بعد از خرید ملک اش را به ۶۰۰ هزار یورو بفروشد، از باقی مانده ۱۰۰ هزار تایی که ناشی از سود سرمایه گذاری اش بوده ملزم به پرداخت مالیات خواهد بود.

این مهم مخصوصا برای سرمایه گذارانی که در خاورمیانه بوده اند و عادت چندانی به پرداخت انواع مالیت ندارند شاید عجیب به نظر برسد. اما نظام مالی و مالیاتی هر کشوری دلایل بسیار زیادی برای طراحی چنین سیستمی دارند:

بیشتر بخوانید: چگونه سرمایه گذاری در آمریکا انجام می‌شود؟

مالیات بر سرمایه چیست؟

مهم‌ترین دلایل و اهداف اخذ مالیات بر عایدی سرمایه عبارتند از:

  • ایجاد عدالت مالیاتی در امتداد تحقق عدالت اجتماعی
  • یکپارچگی، انسجام و کارایی نظام مالیاتی
  • کنترل سوداگری و سفته‌بازی در بخش‌های سرمایه‌پذیر از جمله مسکن، طلا و غیره
  • جلوگیری از فرار مالیاتی درآمدهای سایر منابع مشمول مالیات
  • کمک به توزیع صحیح درآمد بین اشخاص جامعه

آثار اقتصادی ناشی از وضع مالیات بر عایدی سرمایه بر حوزه‌های مختلفی از جمله رشد اقتصادی، توزیع درآمد، تصمیمات سرمایه‌گذاری، ترکیب دارایی خانوارها، تخصیص دوباره سرمایه و اثر قفل شدن دارایی‌ها (نگهداری دارایی‌های موجود و به تعویق انداختن فروش یا واگذاری دارایی‌ها) قابل تامل است.

اینوسپات همواره قبل از ارائه هر مشاوره ای به مشتریانش جداول پرداخت هزینه های مالیاتی را به اطلاع خواهد رساند.