اقتصاد رو به رشد و افزایش سرمایهگذاریهای خارجی در ترکیه بر تعداد متقاضیان کار در این کشور افزوده است. ترکیه طی سالهای اخیر شرایط مطلوبی را برای مهاجران فراهم کرده تا بتوانند در این کشور به کار مشغول شوند. دریافت ویزای کار، یکی از آسانترین روشها برای دریافت اقامت ترکیه است.
اگر به کار در این کشور علاقهمند هستید و میخواهید درباره حقوق و دستمزد در ترکیه برای مهاجران اطلاعاتی کسب کنید، با ما همراه باشید.
شرایط اشتغال در ترکیه
میانگین ساعت کاری کارمندان در ترکیه نباید از 45 ساعت در هفته بیشتر باشد. علاوه بر این، میزان ساعات کاری در طی یک روز نباید از 11 ساعت تجاوز کند. کارمندان میتوانند بعد از یک سال خدمت به یک کارفرمای خاص حداقل از 14 روز مرخصی سالانه استفاده کنند. خانمها بعد از زایمان از 6 هفته مرخصی برخوردار میشوند.
معمولا کارفرماهای ترک در زمینه تعطیلات رسمی غربی مثل کریسمس یا عید پاک از کارکنان خارجی حمایت نمیکنند. چون بیشتر مردم ترکیه مسلمان هستند. البته ممکن است در بعضی شرکتهای بینالمللی چنین امکانی برای کارمندان فراهم باشد.
در ترکیه، سن بازنشستگی برای آقایان 60 سال و برای خانمها 58 سال است. با این حال، آمارها نشان میدهد افراد تا 6 سال بعد از این سن به کار مشغول هستند.
تمام افراد شاغل باید سهم بیمه بیکاری که یک درصد درآمد است را پرداخت کنند. افراد خارجی که به طور قانونی در ترکیه کار میکنند تحت شرایط زیر از مزایای بیکاری بهرهمند میشوند:
- طی سه سال گذشته حداقل 600 روز در این کشور کار کرده باشند.
- قبل از بیکار شدن و ترک شغل حداقل 120 روز به طور مداوم کار کرده باشند.
- با اختیار خود اقدام به ترک شغل نکرده باشند.
- دلیل بیکار شدن آنها سو رفتار نباشد.
معمولا بیشتر فرصتهای کاری در ترکیه برای مهاجران به شاخههای گردشگری و آموزش زبان انگلیسی مربوط میشود. صنعت گردشگری در ترکیه بسیار قوی بوده و نقش پررنگی در اقتصاد این کشور دارد. به همین دلیل، برای افراد متخصص فرصتهای شغلی مناسبی در این حوزه وجود دارد. در ترکیه، اشتغال افراد خارجی در بخشهای پزشکی و قانونی ممنوع است.
بیشتر بخوانید: شرایط دریافت پاسپورت ترکیه چیست؟
میانگین درآمد در شهرهای مختلف ترکیه (سالانه)
میزان حقوق و دستمزد در مناطق مختلف ترکیه با هم متفاوت است. میانگین درآمد در شهرهای مختلف این کشور به شرح زیر است:
- آنتالیا: 157 هزار لیر
- استانبول: 141 هزار لیر
- ازمیر: 119 هزار لیر
- آنکارا: 115 هزار لیر
- بورسا: 97 هزار لیر
- سامسون: 83 هزار لیر
- دنیزلی: 61 هزار لیر
توجه: هر سال میزان حقوق و دستمزد در ترکیه با توجه به نرخ تورم افزایش پیدا میکند.
میانگین حقوق در ترکیه بر حسب میزان تحصیلات (سالانه)
مدرک تحصیلی یکی از عوامل تاثیرگذار در تعیین میزان دستمزد در ترکیه است. معمولا افرادی که مدرک تحصیلی بالاتری دارند از حقوق بیشتر برخوردار هستند:
- دکتری: مردان 172 هزار و زنان 165 هزار لیر
- فوق لیسانس: مردان 158 هزار و زنان 149 هزار لیر
- لیسانس: مردان 122 هزار و زنان 116 هزار لیر
- فوق دیپلم: مردان 85 هزار و زنان 76 هزار لیر
- دیپلم: مردان 73 هزار و زنان 67 هزار لیر
حداقل دستمزد در ترکیه برای مشاغل مختلف (ماهانه)
حداقل درآمد افراد شاغل در حوزههای مختلف عبارتست از:
- پزشک متخصص: 12500 لیر
- مهندس: 6500 لیر
- استاد دانشگاه: 6500 لیر
- وکیل: 6500 لیر
- متخصص تجارت الکترونیک: 5000 لیر
- مشاور املاک: 4500 لیر + کارمزد
- رانندگان شخصی: 4500 لیر
- پیشخدمت هتل: 3000 لیر
- پرستار: 5000 لیر
- پرستار کودک: 3500 لیر
- کارمند گردشگری: 4500 لیر
- نجار: 3000 لیر
- اپراتور تلفن: 3500 لیر
- حسابدار: 4500 لیر
- طراح گرافیک: 4500 لیر
- آرایشگر: 3500 لیر
- کارشناس رسانههای اجتماعی: 4500 لیر
- مدرس زبان انگلیسی: 4500 لیر
- کارمند هتل: 4000 لیر
- کارگر ساده: 3000 لیر
عوامل موثر بر تعیین حقوق و دستمزد در ترکیه برای مهاجران
تجربه، مهمترین عاملی است که در تعیین میزان دستمزد اثر دارد. هر چقدر تجربه فرد بیشتر باشد، حقوق او هم بالاتر خواهد بود. حقوق کارمندانی که دو تا پنج سال تجربه کاری دارند در مقایسه با افراد بدون تجربه حدود 32 درصد بیشتر است. میزان حقوق افراد با تجربه بالای پنج سال نسبت به افرادی که کمتر از پنج سال تجربه دارند، حدود 36 درصد بیشتر است. تعیین حقوق بر اساس تجربه از یک مکان به مکان دیگر و در حوزههای شغلی مختلف با هم متفاوت است.
عامل دیگری که روی تعیین حقوق اثر دارد، میزان تحصیلات است. این متغیر هم در مکانهای مختلف متفاوت بوده و به حوزه شغلی فرد وابسته است. میزان درآمد افراد دیپلم در مقایسه با افراد زیر دیپلم 17 درصد بیشتر است. حقوق افراد دارای مدرک لیسانس در مقایسه با افراد دارای دیپلم 24 درصد بالاتر است. میزان دستمزد افراد فوق لیسانس در مقایسه با لیسانس 29 درصد و افراد دارای مدرک دکتری در مقایسه با افراد دارای فوق لیسانس 23 درصد بیشتر است.
بیشتر بخوانید: خرید آپارتمان در استانبول چگونه است؟
مالیات بر درآمد در ترکیه
برای دولت ترکیه دریافت مالیات یکی از مهمترین منابع درآمدی است. مالیات در این کشور به دو صورت اخذ میشود:
- مالیات مستقیم: این نوع مالیات با توجه به درآمد یا دارایی فرد دریافت میشود. از انواع این مالیات میتوان به مالیات بر درآمد افراد یا سازمانها و همچنین مالیات کسر شده از حقوق کارکنان اشاره کرد.
- مالیات غیرمستقیم: این نوع مالیات با واسطه از شهروندان گرفته میشود. به عبارت دیگر، مالیات غیرمستقیم به صورت نامحسوس توسط همه افراد پرداخت میشود. به عنوان مثال، فرد در زمان خرید یک کالا یا خرید بلیط مترو این مالیات را میپردازد.
دیدگاه خود را بنویسید